przedział funkcja
Funkcja: Podaj najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)−x
2−2x w przedziale <−2,2>
hmmm, wyszło mi, że najmniejsza to wierzchołek paraboli, bo ramiona są skierowane do dołu,
czyli −1, a największa to q, czyli 8
dobrze
27 mar 13:05
Jerzy:
27 mar 13:08
Jerzy:
fmax = 1
fmin = f(2) = −22 − 2*2 = − 4 − 4 = −8
27 mar 13:11
Funkcja: no tak, faktycznie wierzchołek to (−1, 1)
a minimalna to −8, ponieważ...?
ponieważ f(−2)=8 nie łapie się w ramionach paraboli, tak?
27 mar 13:17
Jerzy:
fmin = −8
27 mar 13:18
Jerzy:
Przecież: f(−2) = 0
27 mar 13:19