matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.2.2019
Zadania
Odp.
1
Karol :
Oblicz asymptoty pionowa i ukosna
1
JW:
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty P(1,3,2) Q(−1,5,4), R(x,y,z) gdzie R jest symetryczny do pkt R'(4,3,10) względem prostej
4
Studentka:
Policz całkę
1
∫
dx
1+x
3
9
Marcin:
lim x−>0 xe
1/x
i lim x−>
∞
xe
1/x
15
matura tuż tuż:
Czy
√
3
+
√
3
=
√
6
czy
√
3
+
√
3
=
√
33
bo już sam nie wiem...
5
Andrzej:
f(x)=
8x
3
x
3
+x−1
obliczyć z tego pochodną. Korzystam ze wzoru na iloraz dwóch pochodnych i nie wiem czy doprowadziłem to do końca.Wyszło mi
8
Natalia:
Rozwiąż równanie z jedną niewiadomą zespoloną z:
z+i
(
)
2
= −1
z−1
0
JW:
Obliczyć pole powierzchni części sfery x
2
+y
2
+z
2
= 1 wyciętej przez stożekz=
√
3x
2
+ 3y
2
. Kompletnie nie wiem jak mam się za to zabrać mógłbym prosić o pomoc w rozwiązaniu ewentualnie
1
wojek1029:
−3n!−15n+2000
Ciąg jest określony wzorem a
n
=
3n!
1
Dwulatek:
W pewnej 20 − osobowej grupie uczestników przeprowadzono głosowanie na przewodniczącego grupy. Było dwoje kandydatów. Każdy uczestnik oddał jeden głos i wszystkie oddane głosy były ważne.
1
Kam:
:::rysunek:::
√
x
+5
Granica lim
x
2
−4
x→nieskończoności
1
Andrzej:
lim x−>0
sin2x
sin3x
jak to rozwiązać ? czy korzystając z reguły de lhospitala policzyć pochodną i wyjdzie nam
(sin2x)`
(sin3x)`
=
cos2
cos3
=
2
3
?
10
sylwiaczek:
ktos pomoze mi zrozumiec kombinatoryke? Pietnascie osob trzeba podzielic na trzy grupy, po piec osob w kazdej grupie. Na ile sposobow
1
xxmm:
Dokonano kontroli ruchu drogowego w trakcie tygodnia wakacyjnego na wyjeździe z miasta. Okazało się, że 5% kierowców przeszło ją negatywnie (popełnili wykroczenie), a 10% nie miało
3
mat:
Witam, zastanawiam się nad granicą: lim x→−
∞
√
(x
2
)+x
+x
3
Andrzej:
lim X−>4
x
2
−2x−8
x
2
−9x+20
.Jak obliczyć granice?
4
pomocyy:
Oblicz ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych o różnych cyfrach w których suma każdych dwóch sąsiednich cyfr jest parzysta
8
Andrzej:
∑n→
∞
{(n+1) * (5
n
)}/{(2
n
) * 3
(
n+1)} ta trójka jest do potęgi (n+1).Mamy sprawdzić zbieżność szeregu i chciałbym na przykładzie kryterium d Alemberta zobaczyć jak to się robi.
1
Marek:
Wyrażenie regularne
4
Andrzej:
lim n→
∞
(
√
n+2
−
√
n
) obliczyć granice
4
Seabstian:
Cześć potrzebuje pomocy w znalezieniu przedziału w nierówności: 1/(x−2) + (1/3) * x
3
− 1 > 0
2
sylwiaczek:
W okrag o promieniu 4cm wpisano trapez rownoramienny ktorego podstawa jest srednica okregu a ramie ma dlugosc 4cm oblicz pole trapezu oraz miare kata ostrego miedzy przekatnymi.
1
sylwiaczek:
Przekatna trapezu rownoramiennego ABCD tworzy z dluzsza podstawa AB kat α a z ramieniem AD − kat β. Wyznacz stosunek pola trojkata ACD do pola trojkata ABC
2
Janek:
Cześć, mam problem z tym zadaniem: Przekątne AC i DB czworokąta ABCD, wpisanego w okrąg, przecinają się w punkcie S.
1
ryfacto:
:::rysunek::: uzasadnij ,że okręgi opisane na trójkątach mają taki sam promień . NIE UŻYWAJĄC TRYGONOMETRII
4
Pytający:
Reszta z dzielenie wielomianu W przez wielomian Q jest co najwyżej wielomianem stopnia deg(Q)−1
3
nauqa:
Witam, mam problem z prawdopodobieństwem ( permutacje, wariacje bez powtórzeń, wariacje z powtórzeniami), znam wzory, ale czasem nie potrafię ich użyć, ponieważ mam problem z
53
matma:
Pytanie testowe (−2)
6/2
=
7
Jarek:
zad1 jaki zbiór tworzą wszystkie punkty odległe o daną liczbę a od danego okręgu o promieniu
1
Patryk:
Konkatynacja języków
1
fouerierek:
Jak rozwinąć w szereg Fouriera funkcję f(x) = χ
−π,π
(x)
5
pomocyy:
Wynik działania 3*2
120
−4*7
2
*8
38
mozna zapisać w postaci A −2
116
13
HELPP:
Dodatnie liczby a b c spełniają warunek log2 a=log3 b=log c=2 wobec tego wartość wyrażenia
√
abc
jest równa?
17
szybkiepytanie:
czy jak na maturce mam polecenie "podaj sinus kąta ABC" i podam go w formie np sinx =
√
1083
√
3
zamiast
to grozi mi obcięcie jakichś punktów?
76
4
1
Seks:
Określ wzajemne położenie dwóch okręgów o1 i o2:
1
Natalia:
Oblicz granicę
πx
lim [tg(
)]
1
/x
2x+1
x→+
∞
1
maturalne:
Dane są wektory
→
BA=[−8,−6] i
→
CA=[−8,−11]. Wyznacz współrzędne wektora
→
BC.
2
szybkiepytanie:
ta
4
zmzm:
Wykaż, że a) suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą.
1
Antek:
Zbadać czy zbiór wielomianów o współczynnikach rzeczywistych stopnia co najwyżej pierwszego z działaniami dodawania wielomianów i mnożenia wielomianów przez liczby rzeczywiste określone
1
321:
a
n
=
n
√
2
2n
+3
n
4