matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile dodatnich wyrazów ma ciąg?
wojek1029:
−3n!−15n+2000
Ciąg jest określony wzorem a
n
=
3n!
18 lut 21:51
Leszek:
3n! + 15n < 2000⇒ n < 6, bo 6! = 720 , czyli 2250< 2000 Czyli n= 5 wyrazow
18 lut 21:57