.
sylwiaczek: W okrag o promieniu 4cm wpisano trapez rownoramienny ktorego podstawa jest srednica okregu a
ramie ma dlugosc 4cm oblicz pole trapezu oraz miare kata ostrego miedzy przekatnymi.
pole obliczylam = 12√3 ale jak ten kat?
18 lut 19:07
janek191:
18 lut 19:37
janek191:

Odp. α = 60
o
18 lut 19:43
sylwiaczek: skad wiadomo ze tam jest 30 stopni?
19 lut 16:22
janek191:
| | 4 | | 1 | |
sin β = |
| = |
| ⇒ β = 30o |
| | 2*4 | | 2 | |
19 lut 19:32
janek191:
Jasne ?
19 lut 19:39
sylwiaczek: tak!
19 lut 19:41