.
sylwiaczek: Przekatna trapezu rownoramiennego ABCD tworzy z dluzsza podstawa AB kat α a z ramieniem AD −
kat β. Wyznacz stosunek pola trojkata ACD do pola trojkata ABC
| | tg(α+β)−tgα | |
ma byc odp: |
| |
| | tg(α+β)+tgα | |
18 lut 19:04
wredulus_pospolitus:
| | 2ah | | h[(a+b) + (a−b)] | | h | | h | |
2 |
| = 2 |
| = 2 |
| + 2 |
| = |
| | (a−b)(a+b) | | (a−b)(a+b) | | a−b | | a+b | |
= tg(α+β) + tgα
analogicznie wyznacza ile to jest
18 lut 19:19
sylwiaczek: co liczysz w 3 linijce? xd
19 lut 16:09
wredulus_pospolitus:
wiedząc jaki wynik ma wyjść wiem z czego wyjść, aby do niego dojść

oczywiście 'ah' to część
ze wzoru na pole trójkąta ABC
19 lut 16:13
sylwiaczek: a nie wiedzac jaki wynik ma wyjsc? nadal nie rozumiem skad wziales 3 linijke
19 lut 16:18