Nierówność
Seabstian: Cześć potrzebuje pomocy w znalezieniu przedziału w nierówności:
1/(x−2) + (1/3) * x
3 − 1 > 0
Prosze o pomoc
18 lut 19:13
wredulus_pospolitus:
a w czym tkwi problem
18 lut 19:22
Seabstian: Nie wiem jak znaleźć miejsca zerowe dla x starałem się przekształcać to wyszło mi
(3+(x3)(x−2))(x−2)>0
ale nie wiem za bardzo co z tym zrobić
18 lut 19:24
Seabstian: tam gdzie jest x3 jest jeszcze −3
18 lut 19:24
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
1) dla x > 2 mamy:
| 1 | | x3 | |
| > 0 oraz |
| − 1 > 0 |
| x−2 | | 3 | |
2) dla x <
3√3 mamy:
| 1 | | x3 | |
| < 0 oraz |
| − 1 < 0 |
| x−2 | | 3 | |
3) dla x ∊ (
3√3 , 2)
natomiast:
| | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| = |
| = |
| = |
| > |
| |
| | 3 | | | | | | 1.4 − 2 | | x−2 | |
więc:
18 lut 19:40