Prawdopodobieństwo zdarzenia
xxmm: Dokonano kontroli ruchu drogowego w trakcie tygodnia wakacyjnego na wyjeździe z miasta.
Okazało się, że 5% kierowców przeszło ją negatywnie (popełnili wykroczenie), a 10% nie miało
zapiętych pasów bezpieczeństwa.
Obydwa wykroczenia są niezależne.
Jeśli policja drogowa zatrzyma losowo pięciu kierowców to prawdopodobieństwo, że dokładnie
trzech z nich popełniło przynajmniej jedno z tych dwóch wykroczeń wynosi...
18 lut 20:36
wredulus_pospolitus:
Skoro zdarzenia są NIEZALEŻNE, TO:
P(A)*P(B) = P(AnB)
0.05*0.1 = 0.005 = P(AnB)
5% + 10% − 0.5% = 14.5% <−−− tylu procentowo kierowców popełniło chociaż jedno z tych dwóch
wykroczeń
Schemat Bernoulliego wykorzystujesz i wyliczasz
18 lut 20:45
xxmm: Czyli n=5
k=3
p=145/1000
?
19 lut 14:21
wredulus_pospolitus:
tak
19 lut 14:32
xxmm: P= 5! / 2!*3! * (145/1000)3 * (855/1000)2 = 10 * 0,000442050625 * 0,731025 = 0,003231
I to koniec zadania?
19 lut 14:45
wredulus_pospolitus:
tak
19 lut 15:43