matura pytanko
szybkiepytanie: czy jak na maturce mam polecenie "podaj sinus kąta ABC" i podam go w formie np sinx =
| | √1083 | | √3 | |
|
| zamiast |
| to grozi mi obcięcie jakichś punktów? |
| | 76 | | 4 | |
18 lut 15:54
szybkiepytanie: logika podpowiada, że o ile nie jest dodane "w najprostszej postaci" to nic mi nie grozi, ale
wole sie upewnic
18 lut 15:55
6latek: Mysle ze nie powinni obiac punkty
Chociaz zawsze staramy sie podac wynik w najprostszej postaci .Ale to matura wiec pwini
zrozumiec
18 lut 16:03
szybkiepytanie: ale jak tu sie domyslic, ze pierwiastek z 1083/76 to inaczej pierwiastek z 3 / 4? jak zajrzalem
do odpowiedzi to myslalem ze mam zly wynik
18 lut 16:05
Adamm:
weź kalkulator w rękę i rozłóż 1083 na liczby pierwsze
18 lut 16:09
szybkiepytanie: @Adamm
jeśli nie ma takiej potrzeby to nie ma mowy żebym marnował czas na coś takiego
skrócenie V1083/76 do V3/4 nie jest ani trochę intuicyjne.
Ja zawsze jak widzę dużą liczbę pod pierwiastkiem, to dzielę przez 4,9,16,25, jak nic z tych
liczb nie da się wyciągnąć przed pierwiastek to zostawiam w spokoju.
18 lut 16:12
szybkiepytanie: moze wypowie sie jakis egzaminator, jesli jest tutaj taki

z gory dzieki
18 lut 16:13
Adamm:
pytałeś się, jak się domyślić
powiedziałem ci jak się domyślić
18 lut 16:15
6latek: Te liczby ktore wymieniles nie sa liczbami pierwszymi
a powinienes rozbijac na czynniki pierwszse
18 lut 16:15
szybkiepytanie: @6latek
przeciez wiem ze nie sa
ale zazwyczaj jak jest "wyciągalny" pierwiastek, to liczby które da się przed niego wyciągnąć
to w 90% będzie 2,3,4 lub 5, stąd też moje dzielenie liczby pod poierwiastkiem na 4,9,16 25.
a tak jak juz pisalem, rozbijanie na czynniki pierwsze jednak zajmuje troche czasu, ktorego i
tak nie ma na maturze w zapasie
18 lut 16:17
szybkiepytanie: @ tak przynajmniej jest z pierwiastkami ktore wystepuja w zadaniach maturalnych lub
maturopodobnych
18 lut 16:18
6latek: Pewnie tak
18 lut 16:19
Mariusz:
76 zostało skrócone przez 19 więc
| | 1083 | |
sprawdzamy iloraz |
| bo 192 = 361 |
| | 361 | |
| | 1083 | |
Jeśli |
| = 3 to ułamek został skrócony poprawnie |
| | 361 | |
18 lut 19:03
szybkiepytanie: ref
18 lut 19:45
b.: w zasadzie łatwiej było rozłożyć mianownik na czynniki pierwsze i sprawdzić, czy da się skrócić
przez 2 lub 19
18 lut 20:08
Mila:
Można też zacząć od dzielenia 1083 przez 3 i wszystko będzie jasne.
18 lut 22:03
szybkiepytanie: no dobrze,
ale nadal glownym pytaniem jest, czy mozna to zostawic w nieuproszczonej postaci nie bojąc się
o uzyskanie niepełnej ilości pkt za rozwiązanie?
18 lut 22:53
Satan: Ucz się rozkładać, bo potem na studiach będą wymagali jak najprostszej postaci w odpowiedzi.
18 lut 22:58