.
HELPP: Dodatnie liczby a b c spełniają warunek log2 a=log3 b=log c=2 wobec tego wartość wyrażenia
√abc jest równa?
18 lut 16:03
zys:
napisz porządnie treść
18 lut 17:35
pomocyy: nie wiem jak to zapisać inaczej, log u podstawy 2 z "a" jest równe log u podstawy 3 z "b" itd
18 lut 19:52
zys: a to trzecie
18 lut 19:56
zys:
log2a=log3b=log??
18 lut 19:57
janek191:
log2 a = log3 b =
18 lut 19:57
pomocyy: log u podstawy 2 z "a" jest równy logarytmowi u podstawy 3 z "b" i to jest równe log u podstawy
10 z c i to jest równe 2
18 lut 19:58
janek191:
log10 c ?
18 lut 19:58
pomocyy: @janek191 tak
18 lut 19:59
zys:
no to z definicji logarytmu
18 lut 20:00
pomocyy: nie wiem jak do tego zadania uzyc definicji
18 lut 20:01
zys:
skoro log2a=2 to 22=a
18 lut 20:02
janek191:
Np. log2 a = 2 ⇔ a = 22 = 4
18 lut 20:02
pomocyy: oooo dobra już rozumiem, dziękuje bardzo!
18 lut 20:04