matematykaszkolna.pl
. sylwiaczek: ktos pomoze mi zrozumiec kombinatoryke? Pietnascie osob trzeba podzielic na trzy grupy, po piec osob w kazdej grupie. Na ile sposobow mozna to zrobic, jesli uporzadkowanie w grupie nie ma znaczenia oraz kolejnosc grup nie jest istotna?
 C515 * C510 
ma byc

3! 
nie rozumiem tylko dlaczego dzielimy przez 3! ?
18 lut 20:59
konrad: dlatego, że "kolejnosc grup nie jest istotna"
18 lut 21:07
sylwiaczek: to sie domyslilam, ale jak to dziala w praktyce?
18 lut 21:08
szybkiepytanie: zbior 15 elementowy dzielimy na podzbior 5 elementowy, mozemy to zrobic na :
nawias
15
nawias
nawias
5
nawias

sposobow

18 lut 21:08
sylwiaczek: ale dlaczego dzielimy przez 3! ? ja to sobie wyobrazam ze tu bardziej pasowaloby mnozenie
18 lut 21:41
Mila: {a,b,c,d} dzielimy na dwie grupy i ich nie numerujemy. Wybieramy dwie osoby− wszystkie możliwości wypisuję: 1) {a,b}, {c,d} jeśli wybierzemy {a,b}, to automatycznie do drugiej grupy zostaje {c,d} 2) {a,c},{b,d} 3) {a,d}, {b,c} 4) {b,c},{a,d} 5) {b,d}, {ac} 6) {c,d}, {a,b}
nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

=6 ale (pierwszy podział daje to samo co szósty)

1⇔6 2⇔5 3⇔4 masz 3 podziały, bo kolejność grup nie jest istotna .
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

=3 liczba możliwości
2! 
II) Gdyby ważne było kto jest w pierwszej grupie , a kto w drugiej to masz 6 możliwości.
18 lut 21:58
PW: Licząc

nawias
15
nawias
nawias
5
nawias

nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

(1)

ustalasz na ile sposobów można wybrać 5−osobową grupę spośród 15 i na ile sposobów można wybrać drugą grupę 5−osobową spośród pozostałych 10 osób. Trzecia grupa tworzy się automatycznie z 5 pozostałych. Niektórzy piszą

nawias
15
nawias
nawias
5
nawias

nawias
10
nawias
nawias
5
nawias

nawias
5
nawias
nawias
5
nawias

,

choć to większego sensu nie ma − po wybraniu pierwszej i drugiej grupy trzecia tworzy się na 1 sposób. Liczenie wzorem (1) powoduje, że każda dowolnie pomyślana 5−osobowa grupa A jest liczona z grupami B i C w układzie (A, B, C), ale również w układach (A, C, B), (B, A, C), (B, C, A), (C, A, B) i (C, B, A), wzór (1) uwzględnia kolejność tworzonych grup. Ponieważ w zadaniu mówi się tylko o podziale na trzy podzbiory, wynik należy podzielić przez 3! = 6.
18 lut 22:08
PW: Milu, nie odświeżyłem, przepraszam.
18 lut 22:09
Mila: Im więcej przykładów tym lepiej. Pozdawiamemotka
18 lut 22:12
Jerzy: A kto pomoże mi zrozumieć funkcje? Nie radzę sobie z nimi.Pomocy!
18 lut 22:17
Mila: Wpisuj zadania, oczywiście w innym wątkuemotka
18 lut 22:27
rafał hajdo: rysunek
1 lis 22:22
Eta: O co chodzi ?
2 lis 00:20
rafał hajdo: kim ty jesteś, podasz fb?
2 lis 08:53
wredulus_pospolitus: Etuś ... chyba ktoś chce się z Tobą umówić na randkę
2 lis 08:54
rafał hajdo: ciekawi mnie kim jest ta osoba bo ma ogromną wiedzę
2 lis 12:24
Słoniątko: lepiej żebyś jej nie spotkał bo będziesz potem się budził z krzykiem w nocy
2 lis 12:31
a7: jak nie wiesz co to jest trójkąt ekierka, to nie masz szans emotka
2 lis 12:45
2 lis 12:47
2 lis 12:48