granica
Marcin: lim x−>0 xe1/x i lim x−>∞ xe1/x
lim x−>+−∞ xe1/x =(w tej części pomijam limesa) x[(1+1x)x]1/x = x*[1+1/x] = +−∞
zaś mam problem z granicą w zerze, bowiem chyba nie mogę zastosować reguły de l'Hospitala.
e1/x * 1x ≠[00]
18 lut 22:55
18 lut 22:59
18 lut 23:02
Marcin: hmm dlaczego akurat tak?
18 lut 23:03
mat: | | 1 | | 1 | |
− |
| e1/x / − |
| = e1/x→∞ ( dla x→0+) |
| | x2 | | x2 | |
w przypadku 0
− mamy granice 0
18 lut 23:03
mat: no takie standardowe podejscie mysle, chcemy symbol 0/0 lub ∞/∞
18 lut 23:04
Marcin: | | e1/x | |
wiem, wiem, bardziej mi chodzi o to dlaczego |
| = [∞/∞] |
| | 1/x | |
18 lut 23:07
mat: jeżeli x→0+ to 1/x→∞, e1/x→∞
w przypadku 0− nie ma w ogole problemu, bo 1/x→−∞ i e1/x→0
18 lut 23:09
jc:
y=xe
1/x, y→
∞, x→0
y →−
∞, x→−
∞
mniej oczywiste
y→
∞, x→0+
y→0, x→0−
| | 1 | | 1 | |
x>0, e1/x > |
| , xe1/x > |
| →∞ przy x→ 0+ |
| | 2x2 | | 2x | |
x<0, 0 < e
1/x < 1, xe{1/x} →0 przy x→0−
18 lut 23:11
jc: Żadnych brzydkich symboli ani Hospitala. Prosta arytmetyka.
18 lut 23:12