Czworokąt wpisany w okrąg
Janek: Cześć, mam problem z tym zadaniem:
Przekątne AC i DB czworokąta ABCD, wpisanego w okrąg, przecinają się w punkcie S.
Oblicz miarę kąta ACD, jeśli masz dane: kąt DAB = 80stp., kąt BSC = 50stp., kąt ABC = 110stp.
Ogólnie użyłem tego, że ten czworokąt jest wpisany w okrąg więc kąta naprzeciwko mają po
180stp.
ale nadal nie wiem jak połaczyć to z kątem ACD : (
Za wszelką pomoc z góry dziękuję
18 lut 18:18
zys:
porządny rysunek to połowa sukcesu
18 lut 19:19
zys:
podpowiedź:
rozważ ΔBSC
∡ABD i ∡ACD są równe ...zatem ∡SBC i ∡SCB różnią się o 10
o ... i chyba wszystko jasne
18 lut 19:30