maturalne
zmzm: Wykaż, że
a) suma kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych jest liczbą nieparzystą.
b) sześcian sumy dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielny przez 64.
18 lut 12:37
Jerzy:
a) n2 + (n + 1)2 = n2 + n2 + 2n + 1 = 2n2 + 2n + 1 = 2*(n2 + n) + 1
Liczba : 2*(n2 + n) jest liczbą parzystą , więc liczba wieksza od nej o 1 jest nieparzysta.
18 lut 12:40
6latek: a) n2+(n+1)2= n2+n2+2n+1= 2n2+2n+1= 2(n2+n)+1
18 lut 12:42
wredulus_pospolitus:
b)
(2n−1 + 2n+1)3 = (4n)3 = 43n3 = 64n3
c.n.w.
18 lut 12:56
ABC:
b) [(2n−1)+(2n+1)]3=(4n)3=64n3
18 lut 12:57