Okrąg i koło
Jakub Nowsielski : Określ wzajemne położenie okręgu o i prostej l:
l: y= x − 4 o: (x − 1)2 + (y + 2)2 = 8
18 lut 07:55
Bleee:
Najprościej narysowac
18 lut 08:15
Leszek: Podstaw do rownania okregu y = x−4 i rozwiaz rownanie kwadratowe i wyciagnij
odpowiednie wnioski !
18 lut 09:15
wredulus_pospolitus:
albo (w tym przypadku)
zauważ, że dla x=1
prosta przyjmuje wartość y=−3
punkt ten znajduje się wewnątrz okręgu O
18 lut 09:17
PW: Zwolennik liczenia może policzyć odległość d środka okręgu od prostej i porównać d
z promieniem okręgu.
18 lut 09:20