zbieżność szeregu
Andrzej: ∑n→∞ {(n+1) * (5n)}/{(2n) * 3(n+1)} ta trójka jest do potęgi (n+1).Mamy sprawdzić zbieżność
szeregu i chciałbym na przykładzie kryterium d Alemberta zobaczyć jak to się robi.
18 lut 19:47
18 lut 20:06
Andrzej: a np. jeśli mam obliczyć granice dla x zmierzającego do 4 do w miejsce wyrazu ciągu podstawiam
4 w miejsce x ale co jeśli wychodzi wyrażenie nieoznaczone 00
18 lut 20:10
b.: ?
kryterium d'A dotyczy szeregów, jaki x ma tam zbiegać do 4?
18 lut 20:12
Andrzej: chodzi mi o coś niezwiązanego z tym przykładem.mamy policzyć granice limx→4
(x2−2x−8)/(x2−9x+20)
I mi wychodzi 00
18 lut 20:15
Andrzej: może źle to rozumiem
18 lut 20:16
b.: jak tak Ci wychodzi, to znaczy, że mogłeś skrócić licznik i mianownik przez (x−4)
nieco łatwiej jest użyć reguły de l'Hospitala
18 lut 20:16
b.: ok, zasadniczo w jednym wątku jest jedno pytanie, ew. coś związanego z pierwotnym pytaniem,
dlatego trochę się zdziwiłem, o co Ci chodzi
18 lut 20:17
janek191:
| | ( x − 4)*(x + 2) | | x + 2 | |
= |
| = |
| |
| | ( x − 4)*(x − 5) | | x − 5 | |
więc
| | x + 2 | | 6 | |
lim |
| = |
| =− 6 |
| | x − 5 | | −1 | |
x→4
18 lut 20:22
Mia: lim n√ 4n+9n
n→∞
1 lut 23:34