Całka
Studentka: Policz całkę
18 lut 22:55
mat: (1+x)3=(1+x)(1−x+x2)
rozbij na dwa ułamki
18 lut 22:57
mat: 1+x3**
18 lut 22:58
Studentka: To wiem, bardziej mi chodzi o dalszą część jak już się rozbije na dwa ułamki
18 lut 23:07
mat: pierwsza łatwa, druga na początek x
2−x+1=(x−1/2)
2+3/4.....
| | 1 | |
generalnie podstawiania itd i dązymy do całki ∫ |
| a ta juz znana  |
| | 1+x2 | |
18 lut 23:08
Leszek: | | dx | |
Czy to jest calka : ∫ |
| |
| | 1+x3 | |
| | dx | |
Czy tez calka : ∫ |
| |
| | ( 1+x)3 | |
| | 1 | | A | | Bx + C | |
Pierwsza calka po rozlozeniu na ulamki : |
| = |
| + |
| |
| | 1+x3 | | 1+x | | x2 − x +1 | |
19 lut 20:54
Jerzy:
@Leszek....czy zapis 22:55 jest aż tak nieczytelny ?
19 lut 22:29
Leszek: Kolego @Jerzy , zapis jest czytelny , ale sam pewnie zauwazyles ,ze uczniowie
czesto zapominaja o nawiasach , a to jest przeciez dzialanie matematyczne , a po zatem
zapisali zly rozklad na ulamki proste ,
20 lut 13:33