matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz asymptoty pionowa i ukosna
Karol :
Oblicz asymptoty pionowa i ukosna
x
2
−4x−5
f(x) =
x+3
18 lut 23:00
wredulus_pospolitus:
x
2
+ 3x − 7x − 21 + 16
16
f(x) =
= (x−7) +
x+3
x+3
z tej postaci bardzo łatwo jest zauważyć jaka będzie postać asymptoty ukośnej a pionową to też nie problem wyliczyć, nie sądzisz ?!
19 lut 00:47