matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.3.2019
Zadania
Odp.
2
ZADANIE:
Oblicz Pc i V czworościanu foremnego którego krawędź podstawy jest równa 2. Z góry dzięki
6
Damian :
w trojkat rownoboczny o polu 16
√
3
wpisano kolo. Oblicz pole koła
0
gagu:
Hej, staram się rozwiązać zadanie z teorii błędów na metody numeryczne do sprawozdania, aczkolwiek niewiele zostało nam powiedziane o tym i niezbyt wiem co w ogóle zrobić z tym, ktoś
3
Dawiddddd:
Da się jakoś przedstawić liczbę 36 w postaci pierwiastka
i w jaki spobób to się odbywa
5
Mariano22:
1.zad W ostroosłupie praw. trójkątnym promień okręgu wpisanego w podstawe ma długość 2
8
TheRysieG:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45stopni.Oblicz PC tego ostrosłupa jeśli krawedź boczna ma długość 10.
11
Dino:
całka z
√
x
2
− 9
dx
1
Kajka:
Wyznacz A∪B, B∩C, A∩B∩C, A∪B∪C dla A=<−1,1>, B= <−
∞
;0>, C=(0,2>
0
Wercia321:
Wykonujemy kolejne rzuty sfałszowaną sześcienną kostką, dla której prawdopodobieństwo wypadnięcia
7
Ola:
Zbiorem wartości funkcji f (x) =|x|/( |x|−2)
7
Alakeks:
Hej, spotkałem się z takim zapisem i nigdzie nie mogę znaleźć jak go interpretować/rozumieć. Oto on:
8
Wera:
W trójkąt ABC wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków, na jakie punkty styczności podzieliły boki trójkąta, wiedząc, że |AB|=20cm, |AC|=16cm i |BC|=32cm.
2
Bolsz:
Dany jest trojkat o wierzcholkach A=(1,0), B(4,4) i C oraz polu rownym 5. Wyznacz wspolrzedne wierzcholka C wiedzac, ze wysokosc CD dzieli bok AB w ten sposob ze |AD| : |DB|= 1:4.
3
buba:
Oblicz log
125
√
5
− 2log
8
16
7
Domolo:
:::rysunek::: Trapez prostokątny o podstawach długości 4cm i 6cm oraz wysokości 2√3 cm obraza się dookoła
4
mauti:
Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=ax
2
+24x+c jest parabola, której wierzchołkiem jest punkt W=(−4,5). Wyznacz wartość współczynników a i c.
1
mauti:
Dla jakiej wartości współczynnika a punkt P=(−4;8) należy do paraboli y=ax
2
2
asd:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2Bsqrt(3)tg(2x)%3E0,x%3C%3Dpi,x%3E%3D0 Wolfram pokazuje tak jak rozwiązałeś.
1
bongocat:
Ile wynosi (x
1/x
)' ? Mi wyszło x
1
x
−2
* (1−ln(x))
1
Pituś:
wyznacz miare kata alfa wiedzac ze kat alfa jest katem ostrym tr. prostokątnego oraz sinα=cos32
5
Andrzej:
a
n
=
1
2
*(
3
4
)
2n−3
5
romek24:
Czy mógłby mi ktoś pomóc jak udowodnić, że wyrażenie jest liczbą złożoną a
2
+ b
2
+ (ab)
2
+ 1
5
Michał:
rozwiąż nierówność
1
Whale:
Cześć, mam problem z równaniem różniczkowym związanym z oscylatorem harmonicznym tłumionym z wymuszeniem.
0
pablo:
Do fragmentu pierścienia o promieniu L, wykonanego z drutu o oporze właściwym i średnicy d dołączono prostoliniowe odcinki przewodnika (1 i 3) o długości L – w sposób podany na rysunku.
2
Nosyt:
:::rysunek::: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest romb ABCD , w którym |∡DAB | = 60∘ . Krawędź SA jest
0
htom:
Dlaczego we wzorze na szereg Fouriera x(t)=a0 + 2∑(n=1 do
∞
)(an*cos(n*w0*t)+bn*sin(n*w0*t)) mnożymy tę sumę wewnątrz wzoru przez 2?
5
XXX:
Jak rozwiązać 1−sinα+cosα
2
marek13:
Punkt D jest środkiem boku AB trójkąta ABC oraz |CD | = |BC | = a , |∡BAC | = π/3 . Oblicz długości boków AB i AC trójkąta ABC .
1
marek13:
Czterdzieści osób usadzono w sposób losowy przy czterech dziesięcioosobowych okrągłych stołach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że trzy ustalone wcześniej osoby
0
kacpeR:
Dany jest trójkąt ABC. Okrąg styczny do odcinków BC i AC przecina odcinek AB w punktach D i E. Uzasadnij, że /AD−BE/ =< /AC−BC/ (wartości bezwzglendne)
2
Rafal187:
Udowodnij ze przestrzeń F (R,R) i F
0
(R,R) są nieskończenie wymiarowe.
13
Imei:
a+b=2017 ab=2
4
Nerwicaodnauki:
dany jest uklad rownan 6x+ky=8
6
Kcin:
Kombinuj ze wzorami skroconego mnozenia,z tej drugiej linijki co napisales.Troszke żmudne,ale ładnie się skraca i zwija wszystko −mi wyszło (a−3r)
3
=0 −> 3r=a ,po czym dalej juz bylo
6
Pola:
Badanie przebiegu zmienności funkcji:
1
krzyss:
Gęstość prądu w przewodniku o kształcie walca o promieniu R = 2 mm jest jednakowa na całym przekroju
3
Joanna:
W fabryce butów, na 2n par, k składa się z dwóch lewych a reszta jest dobra. Jak zapakować te buty do dwóch paczek (po n par każda), tak żeby szansa wykrycia błędu przez
1
mat:
W trapez równoramienny o polu P i kącie ostrym 30
0
można wpisać okrąg Wyznacz długość :
5
Iza:
Jak to obliczyć?
1
lim (
− (x−2)/(x
3
− x))
x
2
x−>0
6
Maciej:
Liczba punktów wspólnych z osiami układy współrzędnych (x+2)
2
+ (y+1)
2
= 25 to:
8
Szymon8181:
Wyznacz długość boków prostokąta o przekątnej długości 10 tak by jego pole było największe. Podaj wartość tego pola.
5
Azmuth:
Mam rozwiązać zagadnienia początkowe dla równań o rozdzielonych zmiennych: x' = e
x−t
, x(0) = ln 2.
6
Pytający:
Punkt E bedzie lezal za przedluzeniu boku BC