Zadanie z Pochodnej
Szymon8181: Wyznacz długość boków prostokąta o przekątnej długości 10 tak by jego pole było największe.
Podaj wartość tego pola.
Na razie tyle udało mi się zrobić:
a2+b2=100
P=ab
a2=100−b
a=10−b
P=b(10−b)=10b−b2
P'=10−2b
Co dalej?
17 mar 09:28
wredulus_pospolitus:
szukasz maksimum lokalnego funkcji.
17 mar 09:38
wredulus_pospolitus:
przepraszam a od kiedy
a
2 = 100 − b
2 ⇔ a = 10 − b
17 mar 09:39
ABC:
Policz kwadrat pola , wykorzystując znany już w czasach jaskiniowych fakt, że przy ustalonej
sumie dwóch liczb dodatnich, iloczyn ich jest największy gdy są sobie równe, co nawet bez
pochodnych widać
17 mar 10:21
Szymon8181: wreduluspospolitus tzn. O co ci chodzi z tym kwadratem?
17 mar 10:25
Jerzy:
P = a*√a2 − 100
i teraz szukasz maksimum.
17 mar 10:27
Jerzy:
Upss..... P = a*√100 − a2 oczywiście.
17 mar 10:35
Szymon8181: Ale dlaczego nie można opuścić pierwiastka? Przecież b musi być liczbą dodatnią
17 mar 10:50
Jerzy:
P = √100a2 − a4 i teraz wystarczy znaleźć maksimum funkcji podpierwiastkowej.
17 mar 10:52