Logarytmy
Imei: a+b=2017
ab=2
Jak to obliczyć za pomocą tych danych?Bo zrobiłem część i tu się zatrzymałem(zadanie ze wzorami
Viete'a + logarytmy)
alog2b+blog2a
17 mar 13:25
wredulus_pospolitus:
Ale co policzyć
17 mar 13:26
Imei: Wartość wyrażenia,które podałem pod poleceniem
17 mar 13:31
Imei: W zasadzie nie pod poleceniem,no ale wiadomo o co chodzi
17 mar 13:31
Jerzy:
Podaj treść zadania.
17 mar 13:34
Imei: Oblicz wartość wyrażenia alog2b+blog2a korzystając z tego,że a+b=2017,ab=2
17 mar 13:35
Rafal187: po prostu oblicz a i b z układu rownan a później podstaw i oblicz wyrażenie co tu jest
trudnego?
17 mar 13:38
Imei: To proszę sprawdzić,jakie wychodzą liczby z tego ukladu rownan.Myslę,że zmieni Pan zdanie
17 mar 13:40
Rafal187: sorry masz rację mój błąd po prostu szynki spojrzalem i głupio palnąłem
a skąd masz to zadanie bo w sumie jest kojarzę ale nie wiem skąd?
17 mar 14:01
Imei: Nauczycielka zapisała na tablicy,to musiałbym ją zapytać,więc nie mam pojęcia.
17 mar 14:02
iteRacj@: Może zacząć tak: a>0, b>0.
alog2b+blog2a=log2ba+log2ab=log2(ab*ba) ?
17 mar 15:05
ABC:
ja bym zaczął tak:
ab=2 ⇒log
2 (ab)=1 ⇒log
2a+log
2b=1
ale wydaje mi się że mimo wszystko tak całkiem ładny wynik nie wyjdzie
17 mar 15:49
Mariusz:
Jeżeli możemy się zadowolić przybliżeniem to jest sposób na obliczenie logarytmy dwójkowego
Sprowadzamy liczbę do przedziału <1;2) mnożąc lub dzieląc
zliczając dzielenia lub mnożenia
b
0=0.5
s
0= liczba wykonanych mnożeń bądź dzieleń
potrzebnych do sprowadzenia liczby do przedziału <1;2) liczbę mnożeń bierzemy z minusem
y
0 = liczba sprowadzona do przedziału <1;2)
Jeżeli y
i2 ≥ 2 to
s
i+1=s
i+b
i
Jeżeli y
i2 < 2
s
i+1=s
i
a
i+1=a
i2
17 mar 17:00
Imei: Wlasnie do tej postaci iteracj@ doszedlem i nie wiedzialem co zrobic,dlatego zapytalem.Byc może
nauczycielka się pomyliła,bo to dosyć już starsza Pani i się jej zdarzało zadawać zadania
które nie miały 'normalnego' rozwiązania,albo wcale nie miały.Dziękuje Wam za pomoc
17 mar 17:34