ujlady rownan z parametrem
Nerwicaodnauki: dany jest uklad rownan
6x+ky=8
2kx+12y=−16
a− jesli k=4 yo uklad ma dokladnie jedno rozwiazanie
b− istnieje takie k ze uklad jest sprzeczny
c− uklad jest oznaczony gdy k rozne od 6
d− istnieje takie k ze uklad jest nieoznaczony
wyszly mi odp A B D
Dobrze? jesli nie prosze o rozwiazanie.
17 mar 13:21
wredulus_pospolitus:
To pokaż swoje obliczenia ... wtedy sprawdzimy
17 mar 13:27
wredulus_pospolitus:
Dla jakiego 'k' masz układ nieoznaczony

(odnośnie D)
Dla jakiego 'k' okład nie będzie oznaczony

(odnośnie C)
17 mar 13:30
Nerwicaodnauki: mam na kartce nie chce mi sie ich przepisywac... c bo wychodzi mi ze jest oznaczony gdy k rozne
od 6 i −6
a co do d to nie oznaczony wtedy kiedy k=−6
17 mar 14:03
Mila:
| | 16*(6+k) | |
x= |
| |
| | 2*(6−k)*(6+k) | |
| | −16*(6+k) | |
y= |
| |
| | 2*(6−k)*(6+k) | |
analizujesz przed uproszczeniem
1) k≠6 i k≠−6 −układ oznaczony ( jedno rozwiązanie)
| | 0 | |
2) k=−6 − ( masz symbol |
| ) układ nieoznaczony ( nieskończenie wiele rozwiązań) |
| | 0 | |
3) k=6 − układ sprzeczny ( łatwo możesz sprawdzić)
17 mar 19:18