Ostrosłup prawidłowy trójkątny. Oblicz objetość
Mariano22: 1.zad
W ostroosłupie praw. trójkątnym promień okręgu wpisanego w podstawe ma długość 2
a wysokość tego ostrosłupa wynosi 5. Oblicz Objętość.
Wiem zadanie banalne lecz nie dla mnie
17 mar 21:46
Leszek: Promien okregu r = h/3 ⇒ h = 3r = 6 , wysokosc Δ w podstawie , jest to trojkat rownoboczny ,
korzystam ze zwiazkow miarowych w takim trojkacie ( patrz podrecznik)
| | a√3 | |
h= |
| [⇒ a= 2h/√3 = 6/√3 , bok Δ |
| | 2 | |
P= ah/2 , pole Δ podstawy
V= P*H/3 , H = 5 wysokosc ostroslupa
17 mar 21:53
Mariano22: Dziekuje bardzo <3
Czyli r=6? bo nie rozumiem w jakim celu została wstawiona "⇒"
17 mar 21:57
Leszek: strzalka " ⇒ " oznacza wynikanie , ze z " r= h/3 " wynika " ze h = 6 " ( logika matematyczna
I kl liceum )
17 mar 22:01
Eta:

r=2 , H=5 , h
p=3r
| | 1 | |
Pp= |
| *2r√3*3r ⇒Pp= 3r2√3 |
| | 2 | |
V=20
√3
========
17 mar 22:14
Mariano22: Jak obliczyłaś a(czytaj 2r√3 )
17 mar 22:46