Rozwiąż
XXX: Jak rozwiązać
1−sinα+cosα
Za pomocą wzoru
cos2α= 1−2sin2 α =2cos2α−1
17 mar 13:52
6latek: Ale co chcesz rozwiazac?
17 mar 13:56
Jerzy:
sinx + cosx = √2sin(x + π/4)
17 mar 13:58
PW: Jemu idzie o przedstawienie w postaci iloczynowej.
| | α | |
Dla krótkości zapisu x= |
| |
| | 2 | |
sin
2x+cos
2x−2sinxcosx+cos
2x−sin
2x = (cosx−sinx)
2 + (cosx−sinx)(cosx+sinx) =
| | π | |
= (cosx−sinx)(cosx−sinx+cosx+sinx)=(cosx−sinx)(2cosx) = √2cos( |
| +x)(2cosx) = |
| | 4 | |
17 mar 14:25
6latek: Dzien dobry
PW 
Tylko zastanawiam sie po co . Ta postac byla potrzebna dawniej gdy liczono logarytmami
17 mar 14:28
PW: Ale zbiory zadań zostały...
17 mar 14:56