algebra/ dowody
romek24: Czy mógłby mi ktoś pomóc jak udowodnić, że wyrażenie jest liczbą złożoną
a2 + b2 + (ab)2 + 1
gdzie a i b są liczbami parzystymi
17 mar 15:33
wredulus_pospolitus:
a
2 + b
2 + a
2b
2 + 1 = a
2(1 + b
2) + b
2 + 1 = (a
2+1)(b
2+1)
tyle Ci wystarczy
17 mar 15:38
romek24: Chyba tak, dzięki za pomoc
17 mar 16:03
Mariusz:
Chyba jednak nie bo co gdy a = 0 ∨ b = 0
17 mar 16:41
Piotr: Dla a = 3 i b= 2 , 10*5= 50 = 2*2*5
Dla a= 3 i b= 5 , 10*26= 2*2*5*13
@romek24 popraw tresc zadania ! !
17 mar 20:26
Adamm:
@Piotr ?
17 mar 20:57