Oblicz całkę
Dino: całka z √x2 − 9 dx
Próbowałam zrobić podstawienia za całość pod pierwiastkiem, całkowanie przez części itp. ale
już nie mam pomysłu. Jak to ugryźć?
17 mar 21:00
Mariusz:
Jak masz a > 0 to zastosuj podstawienie
√ax2+bx+c=t−√ax
Jak masz a < 0 to możesz założyć że b2−4ac > 0
przedstawić trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej i zastosować podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
W twojej całce √x2−9=t−x
17 mar 21:12
17 mar 21:53
Dino: Może, źle robiłam
miałam to dx potem tak wyznaczyć?
Bo wyszło coś takiego xdx/√x2−9 = dt− dx i s tego wyznaczyłam dx
Potem wyznaczyłam x =(t2+9)/2t
i tak powstawiałam
17 mar 21:55
Mariusz:
Spróbuj do tego co ci wyszło zastosować wzory skróconego mnożenia
tak jak usuwałaś niewymierność z mianownika
| 1 | | √x2−9−x | |
| = |
| |
| √x2−9+x | | (√x2−9+x)(√x2−9−x) | |
| 1 | | √x2−9−x | |
| = |
| |
| √x2−9+x | | (x2−9)−x2 | |
I teraz każdy składnik znowu ze wzorów skróconego mnożenia
Twój wynik nie jest aż taki pozbawiony sensu
17 mar 22:17
Mariusz:
17 mar 2019 21:55
Łatwiej jest najpierw wyznaczyć x i pierwiastek
a następnie zróżniczkować x jako funkcję zmiennej t
17 mar 22:24
Dino: dx=1/2dt−9/2(dt/t2) ?
17 mar 22:28
Mariusz:
Tak dx tyle wynosi
Jeśli chodzi o twój wynik to tak jak pisałem pokombinuj ze wzorami skróconego mnożenia
17 mar 22:34
Dino: teraz jak podstawiłam to dx to wyszło mi trochę inaczej
bo w poprzednim wyszło mi (t2−9)2/4t3 −9/t a teraz bez tego −9/t T..T
17 mar 22:47
Mariusz:
| | 2t2−t2−9 | |
sqrt{9−x2}=t−x= |
| |
| | 2t | |
Zatem
| | (t2−9)2 | |
sqrt{9−x2}dx = |
| dt |
| | 4t3 | |
a co do wyniku to powinien ci wyjść taki jak o
17 mar 2019 21:53
Możesz go jeszcze uprościć korzystając z wzorów skróconego mnożenia
17 mar 23:03
Dino: A mógłbyś mi podpowiedzieć jakie wzory skróconego mnożenia, jakoś naprowadzić ? Bo jak widzę
ten logarytm to mam w głowie pustkę :<
17 mar 23:29
Mariusz:
Logarytm przepisujesz
Najpierw wzór na różnicę kwadratów
a później wzory na kwadrat sumy i na kwadrat różnicy
| 1 | | √x2−9−x | |
| = |
| |
| √x2−9+x | | (√x2−9+x)(√x2−9−x) | |
| 1 | | √x2−9−x | |
| = |
| |
| √x2−9+x | | (x2−9)−x2 | |
| 1 | | 81 | 1 | |
| (√x2−9+x)2− |
|
| (√x2−9−x)2 |
| 8 | | 8 | 81 | |
| 1 | | 1 | |
| ((x2−9)+x2+2x√x2−9)− |
| ((x2−9)+x2−2x√x2−9) |
| 8 | | 8 | |
| 1 | | 1 | |
| (2x2−9+2x√x2−9)− |
| (2x2−9−2x√x2−9) |
| 8 | | 8 | |
Zatem masz
| 1 | | 9 | |
| x√x2−9− |
| ln| √x2 − 9 + x | + C |
| 2 | | 2 | |
18 mar 00:07
Dino: Dziękuję bardzo, już wszystko rozumiem i wszystko ładnie pięknie
18 mar 08:11
Mariusz:
Gdybyś miała jeszcze więcej całek podobnych do tej to
we wpisie z 17 mar 2019 21:12 pokazałem podstawienia które
sprowadzą takie całki do całek z funkcji wymiernych
Zauważ że jeśli a > 0 to możemy użyć podstawienia
√ax2+bx+c=t−√ax
Jeśli a < 0 to możesz przyjąć że b2−4ac > 0
w przeciwnym razie trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem przyjmowałby tylko wartości ujemne
Zapisujesz trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej i stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Jeżeli znasz rosyjski to trochę o tym skąd się wzięły te podstawienia
możesz przeczytać u Fichtenholza
a jeśli nie znasz rosyjskiego to musisz zaufać tłumaczeniom
18 mar 08:51
Dino: Już zapisałam sobie te podstawienia ^^
Rosyjskiego jeszcze nie znam, jestem bardzo początkująca na razie, ale może kiedyś będę w
stanie poczytać, do tego czasu zaufam Tobie : )
Dziękuję jeszcze raz mądry człowieku
18 mar 10:31