Funkcje
Ola: Zbiorem wartości funkcji f (x) =|x|/( |x|−2)
17 mar 20:32
wredulus_pospolitus:
| | |x| | | |x| − 2 | | 2 | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| + |
| = 1 + |
| |
| | |x|−2 | | |x| − 2 | | |x| − 2 | | |x|−2 | |
a z takiej postaci będzie łatwiej
17 mar 20:34
Ola: No mam to narysowane dziękuję i czy zbiór to będzie R\{0} czy się mylę 😂
17 mar 20:37
wredulus_pospolitus:
to się mylisz
f(0) = 0
17 mar 20:48
wredulus_pospolitus:
Coś średnio masz narysowane w takim razie, skoro taki wniosek wysnuwasz.
17 mar 20:49
Mila:
D=R\{−2, 2}
Zwf=(−∞,0>∪(1,∞)
17 mar 20:51
Ola: Dziękuję Mila, źle odczytałam.
17 mar 20:56
Mila:
Algebraicznie:
w− wartość funkcji
|x|=w*(|x|−2)
|x|−w*|x|=−2w
|x|*(1−w)=−2w
(1) równanie ma rozwiązanie jeżeli 1−w≠0⇔w≠1
⇔w*(w−1)≥0⇔
w≤0 i w>1
17 mar 20:56