pomoc
mauti: Wykresem funkcji kwadratowej f(x)=ax2+24x+c jest parabola, której wierzchołkiem jest punkt
W=(−4,5). Wyznacz wartość współczynników a i c.
17 mar 18:33
17 mar 18:39
janek191:

f(x) = a x
2 + 24 x + c
W = ( p, q) = ( − 4, 5)
| | −24 | |
p = |
| = − 4 ⇒ 2a = 6 ⇒ a = 3 |
| | 2a | |
f(x) = 3 x
2 + 24 x + c
f(−4) = 3*16 + 24*(−4) + c = 48 − 96 + c = − 48 + c = 5 ⇒ c = 53
Odp, a = 3 c = 53
====================
17 mar 18:42
Eta:
y=a(x+4)2+5
y=ax2+8ax+16a+5 i y= ax2+24x +c
8a=24 ⇒a=3 to c=16a+5 ⇒ c=52
17 mar 19:00
Eta:
c=53
17 mar 19:00