Równanie różniczkowe
Azmuth: Mam rozwiązać zagadnienia początkowe dla równań o rozdzielonych zmiennych:
x' = e
x−t, x(0) = ln 2.
| dx | | ex | |
| = |
| . Po rodzieleniu i policzeniu całek dostaję: |
| dt | | et | |
e
x = e
t + C
C = e
x−t.
I teraz nie wiem co mam dalej zrobić, proszę o pomoc
17 mar 02:02
Azmuth: Wkradł mi się błąd:
C = e
x − e
t oczywiście

Po wstawieniu otrzymuję, że :
C = 1 − ln2 i dalej nie wiem co zrobić
17 mar 02:06
17 mar 10:23
kawa: −e
−x=−e
−t+C
e
−x=e
−t+C / ln
−x=−t+ln(C)
x=t+ln(C)
ln2=ln(c)
c=2
17 mar 12:43
Jerzy:
ln(a + b) = lna + lnb ?
17 mar 12:51
Azmuth: Jerzy sorki zapomniałem o minusach ale na kartce było dobrze

Kawa, dzięki wielkie
17 mar 13:42