Oblicz pc ostrosłupa czworokątnego.
TheRysieG: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
katem 45stopni.Oblicz PC tego ostrosłupa jeśli krawedź boczna ma długość 10.
17 mar 21:29
wredulus_pospolitus:
z tw. Pitagorasa:
a
2 + h
2 = 10
2 −> a
2 = 50 −> a = h = 5
√2
| | 1 | |
Pc = (10√2)2 + 4* |
| *(10√2)*(5√2) |
| | 2 | |
To było aż tak trudne? Zrobić jeden rysunek
17 mar 21:36
Leszek: W tresci jest podany kat nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy ,
a na podanym rysunku jest kat nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy , ? ? ?
17 mar 21:40
TheRysieG: Jestem 0 z matematyki

Nie rozumiem czemu robileś te strzalki od np. Tg45
17 mar 21:41
Leszek: @TheRysieG , zadanie jest zle rozwiazane , nie zwracaj na podane rozwiazanie uwagi ! ! !
17 mar 21:43
TheRysieG: Okej.
17 mar 21:46
Mila:

Kolega nieuważnie przeczytał zadanie.
1)ΔSOC− Δprostokątny równoramienny⇔
|OC|=H
H
2+H
2=10
2⇔2H
2=100
H
2=50⇔H=5
√2
|AC|=10
√2
a=10
3) ΔBOC− Δrównoboczny o boku a=10
P
c=100+100
√3=100*(1+
√3)
======================
17 mar 21:59
TheRysieG: Dziękuje bardzo

!
17 mar 22:56
Mila:
17 mar 22:57