Trapez prostokątny, oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
Domolo:

Trapez prostokątny o podstawach długości 4cm i 6cm oraz wysokości 2√3 cm obraza się dookoła
krótszej podstawy. Sporządź rysunek powstałej bryły. Oblicz jej objętość i pole powierzchni
całkowitej. Wyszło mi że Objętość tej bryły wynosi 64π oraz Pc= 16√3π. Proszę o pomoc.
17 mar 19:02
iteRacj@: Objętość się zgadza.
Pole powierzchni całkowitej mam inne, napisz jak liczysz.
17 mar 19:47
Domolo: Generalnie znalazłem błąd w polu całkowitym, finalny wzór chyba powinien wyjść:
Pc=r
2π+2πrH+πrl. Poprawcie mnie, jeżeli się mylę
17 mar 20:00
Adamm:
Tak, taki powinien być
17 mar 20:02
iteRacj@:
Jeżeli H to wysokość całej figury, a l tworząca wyciętego stożka, to tak.
17 mar 20:03
Domolo: to wszystko się zgadza

Dla pewności Pc=π(12+32
√3), prawda?
17 mar 20:05
iteRacj@: tak
17 mar 20:09
Domolo: W takim razie, bardzo wam dziękuję
17 mar 20:11