W trójkąt ABC wpisano okrąg
Wera: W trójkąt ABC wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków, na jakie punkty styczności podzieliły
boki trójkąta, wiedząc, że |AB|=20cm, |AC|=16cm i |BC|=32cm.
17 mar 20:11
Eta:
17 mar 20:22
Wera: Jak

?
17 mar 20:50
wredulus_pospolitus:
Układ równań:
x+y = 20
x+z = 16
y+z = 32
x = 20 − y
20 − y + z = 16 −> −y + z = −4
y + z = 32
x = 20 − y
−y + z = −4
+2z = 28 −> z = 14 −> y = 16 −> x = 2
17 mar 20:52
Wera: Boże fakt, ale zaćmienie umysłu! 3 niewiadome, 3 równania oczywiście. Dzięki!
17 mar 21:00
Eta:

|BC|=36−2a =32 ⇒
a=2
...................
17 mar 21:00
Eta:
Po co 3 równania? i 3 niewiadome?
17 mar 21:01
Wera: Jesteś najlepsza!
17 mar 21:03
Eta: Są tu lepsi
17 mar 21:09