Korzystajac z definicji udowodnij że ciąg jest geometryczny
Andrzej: an=12*(34)2n−3
17 mar 17:28
Bleee:
No to jaka jest definicja ciągu geometrycznego?
17 mar 17:30
Andrzej: No q=an+1an
17 mar 17:33
Bleee:
No to rozpisuj... Istotne by q było stała (czyli brak n w wyrażeniu po dokonaniu redukcji)
17 mar 17:36
Andrzej: no i wyszło mi 12*342n−1 i nie wiem co z tym zrobić w sumie
17 mar 17:37
janek191:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
an = |
| ( |
| )−3*( |
| )2]n = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 64 | | 9 | | 64 | | 9 | | 9 | |
= |
| * |
| *( |
| )n = |
| * |
| *( |
| )n−1= |
| | 2 | | 27 | | 16 | | 54 | | 16 | | 16 | |
17 mar 18:15