matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczę na waszą pomoc!
buba:
Oblicz log
125
√
5
− 2log
8
16
17 mar 19:04
mat:
log{125}
√
5
=x 125
x
=
√
5
(5
3
)
x
=5
1/2
5
3x
=5
1/2
3x=1/2
1
x=
6
Z kolei log
8
16 = y oznacza, że 8
y
=16, czyli (2
3
)
y
=2
4
, więc 2
3y
=2
4
, 3y=4, y=4/3
1
4
Mamy zatem
−2*
5
3
17 mar 19:10
buba:
Bardzo dziękuję!
17 mar 19:15
Eta:
n
log
a
m
(a
n
)=
m
1
2
1
to log
125
√
5
=
=
3
6
4
log
8
16=
3
1
4
......=
−2*
=.......
6
3
17 mar 21:14
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick