Szybkie pytanie o funkcje trygonometryczną
Alakeks: Hej, spotkałem się z takim zapisem i nigdzie nie mogę znaleźć jak go interpretować/rozumieć.
Oto on:
cos(x,y)
Proszę o jakąś wskazówkę
17 mar 20:19
Adamm:
Gdzie go znalazłeś.
17 mar 20:21
Alakeks: Jako jeden element w macierzy przejścia z układu i do i−1.
17 mar 20:24
Alakeks: Po prostu chodzi mi o to jak to nazwać żebym mógł sobie to poszukać w internecie.
Szukam już po polsku i angielsku a nie moge nic znaleść.
17 mar 20:28
Leszek: Popatrz do liczb zespolonych , funkcje dla liczb zespolonych o czesci rzeczywistej x,
czesci urojonej y
17 mar 20:32
Alakeks: Ok, dzięki
17 mar 20:35
Adamm:
@Leszek
tego to bym nie zgadł.
Zazwyczaj się pisze po prostu cos(x+yi)
17 mar 20:56
Leszek: Tak , czesto pisze sie cos(z) = cos(x,y) = cos2(x)*sh2(y) + ..... sa podane wzory
aktualnie wszystkich dokladnie nie pamietam , w Wikipedii= .........
17 mar 21:18