matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.9.2009
Zadania
Odp.
15
Dariushka:
1.Antykwariat zakupił dwa przedmioty za 2050zł a na sprzedaży zyskał 30%tej kwoty. Za ile złotych kupił każdy z tych przedmiotów, skoro pierwszy dał 33,2% zysku a drugi 25% zysku?
2
satya:
1.33 Błąd względny pomiaru pewnej wielkości, przyjmującej wartości dodatnie, jest równy 7%. Wynik
2
satya:
1.68 Udowodnij, że dla n∊N
+
i a>0 zachodzi równość:
4
Maciek:
Trzy liczby są kolejnymi wyrazami malejącego ciągu geometrycznego.Suma tych liczb jest równa 26.Jezeli do tych liczb dodamy odpowiednio 1,6,3, to otrzymamy kolejne wyrazy ciagu
1
asia.k:
7*5
x
−5
(
x+2)+450=0
4
satya:
1.63 zapisz wyrażenie w prostszej postaci
2
monika18:
Ciąg a
n
jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Uzupełnij zapis
13
Radziu0890:
Oblicz pole rombu o boku 17 cm, w którym długość przękątnych różnią sie o 14 cm. Próbowałem to rozwiązac za pocmo twierdzenia pitagorasa ale nic nie wychodziło.
1
misia:
Podaj przykład trzech liczb wymiernych m, k,l, takich że
1
4
<m<k<l<
8
25
3
monika18:
http://i27.tinypic.com/25filh3.jpg
1
misia:
Wyznacz takie liczby całkowite x i y,aby spełniona była równość; a)(1−
√
2
)
3
=x+y
√
2
2
nola:
Uporządkuj liczby od najmniejszej do największej:
4
Niaaa:
Niech K oznacza kwadrat o boku długości 10 cm, punkt O jego środek symetrii. Oznaczmy przez K' obraz kwadratu w obrocie dookoła punktu O o kąt 45 stopni. Oblicz pole figury K ∪ K'.
2
andy:
mam problem z zadaniem z funkcji wogole tego nie rozumiem "kazdej liczbie całkowitej z przedziełu (−10,5) przyporzadkujemy wartosc bezwzgledna tej liczby pomniejszona o 3" jak mam
1
yell:
Ile mozna utworzyc 7−cyfrowych nr. telefonicznych rozpoczynajacych sie od 701, w ktorych zadna cyfra nie bedzie się powtarzala?
4
satya:
mam do zrobienia na fakultety kilka zadań nie bardzo wiem z której strony się za nie zabrać.
1
misia:
rozwiąż równanie
x−1
2
=
13
x+x+1
a ten pierwszy x do kwadratu po znaku równa się w mianowniku
1
Karolina:
oblicz odległość między wschodnim i zachodnim krańcem polski..
5
łukasz:
rozwiąż układ równań (x+1)
2
+(y−3)
2
=8
3
łukasz:
rozwiąż układ równań: (x+1)
2
+(y−3)
2
=8 x−y=0
1
Ania:
W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość BD i na przedłużeniu wysokości zaznaczono punkt K taki, że BK = AC .Następnie punkt K połączono z punktem A i C.
11
Ola:
Rozwiąż równanie:
√
x
2
−12x+36
= 5.
1
TitiM:
Punkty A=(−2,12) i B=(6,−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Oblicz współrzędne wierzchołka c tego trójkąta, wiedząc , że leży on na prostej
2
pitt:
3x
4
+14x
3
+26x
2
+21x+6=o
2
Ola:
42 szwaczki szyją pewną partię odzieży w ciągu 28 dni. W jakim czasie przy tej samej wydajności pracy uszyje tę odzież 12 szwaczek?
7
Marcin:
oblicz różnicę czasu miejscowego słonecznego między wschodnim a zachodnim krańcem polski.
15
ewel:
witam, mam kolejny problem odnoscnie calek
Jak obliczyc ∫ e
2x
/e
x
− 1 dx
6
Pomóżcie!!:
Doprowadź do najprosztej postaci.
√
2
− 1
4
√
8
|1 −
|
6
√
8
2
Arek:
Oblicz jaką energią potencjalna sputnik o masie 10 kg okrąży ziemię na wysokości 100m Może ktoś pomoże albo naprowadzi
4
Domi13:
Fotografię w kształcie prostokąta o wymiarach: krótszy bok 10,5cm i dłuższy bok 18 cm Jakub powiększył tak,że jej wysokość jest teraz równa 14,7 cm. Oblicz:
11
Suzzzi:
(x−3)(x+6)=0
3
łukasz:
(x+1)
2
+(y−3)
2
=8 x−y=0
2
Gonia918:
Jaka jednakową liczbę należy dodać do każdej z liczb 1,10,46,aby otrzymane sumy utworzyły ciąg geometryczny?
0
Justyna:
1). Przekatne czworokata wypukłego dzielą go na cztery trójkąty. Wskaż pary trójkatów przystajacych dla :
1
misiak:
chodzi mi mianowicie o zadanie z tej strony a mianowicie o ten trojkat
http://matematyka.pisz.pl/strona/403.html
5
łukasz:
l:y=x+2, o:x
2
+y
2
=4
1
olka:
Różnica długości promienia okręgu opisanego na kwadracie i promienia okręgu wpisanego w kwadrat wynosi 2 cm. Oblicz pole tego kwadratu.
1
jati:
W Polsce w grupie 65 lat i więcej na 22 mężczyzn przypada 27 kobiet. Jaki procent tej części polskiego społeczeństwa stanowią mężczyźni?
2
jacob:
Wykaż, że liczba 2 * 9
100
− 9
99
− 9
98
1
Truskaweczka:
Wyłącz czynnik przed pierwiastek .:
1
Bolo:
Które wyrazy ciągu są większe od liczby M=730?
2
kaczor:
mam pytanie, jak jest znak > to się stawia znaczek i czy lub?
1
pina:
Pan Piotr założył z banku 2400 zł na trzymiesięczną lokatę o stałym oprocentowaniu.Odsetek (przed opodatkowaniem) po trzech miesiącach wynosił 19 zł 20 gr. Jakie było oprocentowanie tej
2
Daniela:
|||x−2|−2|−2|=|a−2|−2
5
jacob:
Porównaj liczby x i y gdy: x=3
2000
y=2
3000
5
Alicja:
:::rysunek::: Mając dane kąty: kąt A, kąt B, kąt C, oblicz miarę kąta między dwusiecznymi kątów wewnętrznych
1
kornel1212:
Oblicz czas "t" podstawiając do wzoru: t=a/
√
1−V
2
/C
2
, gdzie:
1
kornel1212:
Oblicz czas "t" podstawiając do wzoru: t=a/