matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
misia:
rozwiąż równanie
x−1
2
=
13
x+x+1
a ten pierwszy x do kwadratu po znaku równa się w mianowniku
12 wrz 17:58
Edek:
mnożymy na krzyż: (x−1)(x
2
+x+1)=13*2 x
3
+x
2
+x−x
2
−x−1=26 x
3
=27 x=3
12 wrz 18:26