obliczanie pola obwodu i szerokości.
Domi13: Fotografię w kształcie prostokąta o wymiarach: krótszy bok 10,5cm i dłuższy bok 18 cm Jakub
powiększył tak,że jej wysokość jest teraz równa 14,7 cm. Oblicz:
a) szerokość powiększonej fotografii
b) obwody obu fotografii
c) stosunek obwodów i pól tych fotografii
12 wrz 14:47
Ryuuk: a) 10,5 * x = 14,7
x = 1,4
18 * 1,4 = 25,2 (szerokość)
b) Obw1 = 2 * 10,5 + 18 * 2 = 57
Obw2 = 2 * 10,5 * 1,4 + 2 * 18 * 1,4 = 79,8
c) 79,8 / 57 = 1,4 / 1 (obwody)
10,5 * 18 = 189 (pole 1)
10,5 * 1,4 * 18 * 1,4 = 370,44 (pole 2)
370,44 / 189 = 1,96 / 1
12 wrz 15:05
Domi13: dzieki
12 wrz 15:15
Domi13: a jak sie liczy ze w tym a) to x = 1,4
12 wrz 15:43
Ryuuk:
a) 10,5 * x = 14,7
14,7 / 10,5 = x
1,4 = x
14 wrz 11:46