Proszę o pomoc
pitt: Oblicz:
[(3−√5)1/2+(3+√5)1/2}−2 *[(278)1/3−1280]
12 wrz 09:14
Bogdan:
| 1 | | 3√27 | |
| * ( |
| − 1280 ) = .... |
| ( √3 − √5 + √3 + √5 )2 | | 3√8 | |
W mianowniku pierwszego ułamka zastosuj wzór skróconego mnożenia.
Zajrzyj tu
186
12 wrz 09:59
pitt: Bogdan a mógłbys rozwiązać mi ten 1 nawias tego przykładu bo mi nie wychodzi

12 wrz 12:09
Bogdan:
a = √3 − √5 , b = √3 − √5 ,
Stosujemy wzór skróconego mnożenia: (a + b) = a2 + 2ab + b2.
Wiemy, że ( √x )2 = x, √x * √y = √xy, (x − y)*(x + y) = x2 − y2.
a także:
( √w − √z + √w + √z )2 =
= w − √z + 2√ (w − √z) * (w + √z) + w + √z = 2w + 2√w2 − z
Spróbuj teraz sam i pokaż swoje obliczenia, sprawdzimy.
12 wrz 12:55