Pole kwadratu
Niaaa: Niech K oznacza kwadrat o boku długości 10 cm, punkt O jego środek symetrii. Oznaczmy przez K'
obraz kwadratu w obrocie dookoła punktu O o kąt 45 stopni. Oblicz pole figury K ∪ K'.
(nie wiem jak ma wygladac rysunek do zadania, wiec niestety utknelam

)
12 wrz 19:44
Bogdan:

Rysunek i podpowiedź.
α = 45
o
a + a
√2 + a = 10
12 wrz 20:59
Niaaa: a mi wyszli 10−√2, natomiast pole 1650−1100√2, co jest niestety błedną odpowiedzią..
13 wrz 15:23
Niaaa: 
?
13 wrz 16:35
Niaaa: czy ktos moglby mi pomoc

14 wrz 13:31
Shizuka: wyszło mi a = 10 −5
√2 jak mam dalej liczyc ? 4 * to pole malego trojkata tylko jakie ono
jest
10 wrz 20:08
Shizuka: 18a2√2 ?
10 wrz 20:12
Shizuka: i niestety pole wychodzi mi tez zle bo 300√2−700
10 wrz 20:17
mati: a+a+a√2=10
a=5(2−2√2)
teraz widzimy ze tak naprawdę to co wystaje tworzy nam 2 kwadraty o boku a
2a2=2[5(2−2√2)]2=300−200√2
dodajemy do tego pole dużego kwadratu i powinno wyjść
25 maj 12:12