Obliczenia w układzie współrzędnych
TitiM: Punkty A=(−2,12) i B=(6,−2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku C. Oblicz współrzędne wierzchołka c tego trójkąta, wiedząc , że leży on na prostej
o równaniu x + 3y = 22. Rozważ wszystkie przypadki.
PS. Proszę o pomoc, ale nie o rozwiązanie skalarne. Z góry dzięki
12 wrz 16:15
Edek: jeżeli nie pasuje tobie obliczenie skalarne możesz zrobić tak:
1. Wyznacz współrzędne punktu C(x,−13x+713)
2. Wyznacz prostą l przechodzącą przez punkty AC
3. Wyznacz prostą k przechodzącą przez punkty BC
3. Proste k i l muszą być prostopadłe (skorzystaj z własności)
4. Oblicz
13 wrz 09:41