potęgowanie
jacob: Porównaj liczby x i y gdy:
x=32000 y=23000
jak to zapisać po koleji żeby otrzymać 91000 i 81000
12 wrz 11:44
AS:
A = 3
2000 = (3
2)
1000 = 9
1000
B = 2
3000 = (2
3)
1000 = 8
1000
Ponieważ podstawa potęgi A jest większa od podstawy potęgi B oznacza to
że przy równych wykładnikach A musi być większe od B
lub
| | A | | 91000 | | 9 | |
k = |
| = |
| = ( |
| )1000 |
| | B | | 81000 | | 8 | |
| | 9 | |
Ponieważ |
| > 1 oznacza to że A > B |
| | 8 | |
12 wrz 12:19
jacob: dzięki za pomoc
12 wrz 13:15
AS: Można też i tak wykazać
A = 9
1000 = (8 + 1)
1000 =
| | | |
= 81000 + | *8999*1 +... = 81000 + reszta |
| | |
ale cała reszta jest dodatnia a więc jest większa od B
12 wrz 13:55
AS: Korekta − oczywiście paskud chochlik narozrabiał.
A = 9
1000 = (8 + 1)
1000 =
| | | |
81000 + | *8999*1 + ... = 81000 + reszta |
| | |
ale cała reszta jest dodatnia a więc A jest większe od B.
12 wrz 15:09
Megi:
jeżeli a >b => a
n >b
n , przy a >1 i b>1
12 wrz 15:22