pomocy nic z tego nie rozumiem
łukasz: rozwiąż układ równań
(x+1)2+(y−3)2=8
x−y=0
12 wrz 17:05
Edek: x=y
(x+1)2+(x−3)2=8 −> oblicz dalej
12 wrz 18:21
łukasz: mógł bym prosić o rozwiązanie prosze
12 wrz 19:36
kurcia ;): oj oj trzeba poczytać troszku... najpierw wymnażasz nawiasy korzystasz z wzoru skróconego
mnożenia czyli: (a+b)
2= a
2+2ab+b
2 analogicznie weźmiemy Twój przykład nasze a to x a nasze
b to 1
(x
2+2x+1)+ (x
2−6x+9)=8 i teraz dodajesz te same współczyniki:
x
2+x
2+2x−6x+1+9−8=0
2x
2−4x+2=0
teraz posłużymy się wzorem na Δ czyli Δ=b
2−4ac a jest to liczba stojąca przy x
2 b przy x a c
to liczba bez żadnego iksa

czyli w tym wypadku Δ=16−16=0 czyli będzie tylko jeden x tzn
| | −b | |
x= |
| u nas x=1 skoro wiemy już jaki bedzie x to wracamy do wyjściowego wzoru i wiemy, |
| | 2a | |
że y jest taki sam
12 wrz 23:45
Bogdan:
Można było bez Δ po zauważeniu, że:
2x2 − 4x + 2 = 0 / :2
x2 − 2x + 1 = 0 ⇒ (x − 1)2 = 0 ⇒ x = 1
13 wrz 00:09
kurcia ;): no tak ale nasz autor tego postu ma widoczne problemy z wdrożeniem się w równania więc wolałam
po kolei i bez wprowadzania typowych rozwiązań tzw "na wyczucie"
13 wrz 00:15