rozwiązywanie równań
Ola: Rozwiąż równanie: √ x2−12x+36 = 5.
12 wrz 16:19
Phoebe: pomagam
12 wrz 16:20
Phoebe: √x2−12x+36 = 5. −−> obie strony podnosimy do kwadratu
x2−12x+36=25 −−> przenosimy 25 na druga stronę, zmienijąc znak
x2−12x+36−25 =0
x2−12x+9=0
liczysz △ ze wzoru △=b2 − 4ac
Wyciągasz pierwiastek z delty i podsatwiuasz do wzorów na x1 i x2
12 wrz 16:25
Phoebe: Jak coś jeszcze to pytaj
12 wrz 16:28
Ola: Nie pamiętam co się robiło, gdy za 'a' jest x2. To mi psuje całe równanie.
12 wrz 16:35
12 wrz 16:37
Phoebe: a to 1, b to −12 a c to 9
12 wrz 16:42
Phoebe: △ wychodzi 0
12 wrz 16:43
Phoebe: czyli x=−b/2a
12 wrz 16:43
Phoebe: x=12/2
x=6
12 wrz 16:44
Ola: Dzięki
12 wrz 16:55
radzio: √(x−6)2=5
|x−6|=5
x−6=5 lub x−6=−5
x=11 lub x=1
12 wrz 17:16
hania: Bład sie wkradl na poczatku x2−12x+36−25=0 z waszego obliczenia wyszlo ze bedzie to x2−12x+9=0
ale ma byc x2−12x+11=0
30 lis 20:04