Proszę o pomoc.
Dariushka: 1.Antykwariat zakupił dwa przedmioty za 2050zł a na sprzedaży zyskał 30%tej kwoty. Za ile
złotych kupił każdy z tych przedmiotów, skoro pierwszy dał 33,2% zysku a drugi 25% zysku?
Obliczyłam, że antykwariat zarobił 615zł. A dalej nie wiem jak obliczyć kwotę tych dwóch
towarów..
2. Wyznacz naturalną liczbę dwucyfrową "n" wiedząc, że iloraz liczby n przez sumę cyfr liczby n
wynosi 7.
3. Wykaż, że suma kwadratu dwóch kolejnych liczb całkowitych parzystych jest liczbą podzielną
przez 4.
SERDECZNIE DZIEKUJE ZA KAZDA POMOC!
12 wrz 22:53
Bogdan:
Zad 1. Rozwiąż układ równań:
x + y = 2050
1,332x + 1,25y = 1,3*2050
Zad. 2.
n = 10a + b,
a, b to cyfry i a ≠ 0
| 10a + b | |
| = 7, wyznacz a, b. |
| a + b | |
Zad. 3.
2k to pierwsza liczba parzysta, (2k + 2) to następna liczba parzysta, k∊C
(2k)
2 + (2k + 2)
2 = .... dokończ
12 wrz 23:13
Dariushka: Bóg zapłać!
12 wrz 23:15
Bogdan:
Podaj rozwiązanie zadania 2.
12 wrz 23:30
Dariushka: 1,332x + 1,25y = 1,3*2050 co to są za liczbyy..?
12 wrz 23:35
Dariushka: Nie mam pojęcia.. wychodzi mi coś raczej nie możliwego.
12 wrz 23:38
Dariushka: a mi wyszło 7/10a−3/10b
nalez ty teraz podstawic?
12 wrz 23:40
Dariushka: jednak a=−3/17b, tak?
12 wrz 23:44
Dariushka: a mi wyszło −21/170 a b 7/10..
12 wrz 23:47
Bogdan:
Zad. 1.
x, y − ceny kupna
Zysk 33,2%, to cena sprzedaży = (100% + 33,2%)x = 133,2%x = 1,332x,
Zysk 25%, to cena sprzedaży = (100% + 25%)y = 125%y = 1,25y.
Miałem nadzieję, że to jest oczywiste i że rozumiesz takie zapisy.
Odp.: x = 1250 zł, y = 800 zł.
12 wrz 23:58
Bogdan:
Zad. 2.
Przypominam, że a, b to cyfry,
a∊{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9},
b∊{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}.
13 wrz 00:00
Dariushka: dalej nie rozmumiem tego tego zadania..
15 wrz 14:16
Bogdan:
| 10a + b | |
| = 7 ⇒ 10a + b = 7a + 7b ⇒ 3a = 6b ⇒ a = 2b. |
| a + b | |
Cyfra dziesiątek a jest dwa razy większa od cyfry jedności b, a więc a jest parzyste.
a = 2 i b = 1, 2 + 1 = 3, 21, 21 : 3 = 7,
a = 4 i b = 2, 4 + 2 = 6, 42, 42 : 6 = 7,
a = 6 i b = 3, 6 + 3 = 9, 63, 63 : 9 = 7,
a = 8 i b = 4, 8 + 4 = 12, 84. 84 : 12 = 7.
Odp.: Są 4 rozwiązania: 21, 42, 63, 84.
15 wrz 14:26
Dariushka: a mógłby mi Pan wytłumaczyc dlaczego n=10a+b?
15 wrz 14:32
Dariushka: juz nie trzeba, rozkminiłam.
15 wrz 14:33
Bogdan:
Np. 24 = 2*10 + 4, 39 = 3*10 + 9, itd.
15 wrz 14:38