Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
Daniela: |||x−2|−2|−2|=|a−2|−2
12 wrz 12:26
Edek: a (0,4) − brak rozwiązań
a {0,4} − 3 rozwiązania
a (−∞,0) u (4,+∞) − 6 rozwiązań ( lub 8 ) ?
12 wrz 14:25
Bogdan:

y = |||x − 2| − 2| − 2| (niebieska linia)
Wykres y = |a − 2| − 2 (zielona linia) jest wykresem funkcji stałej i może przyjmować różne
położenia w zależności od parametru a.
Np.: jeśli |a − 2| − 2 > 2 to a∊(−
∞, −2)∪(6, +
∞), zielona linia przecina niebieską w dwóch
punktach, więc równanie |||x − 2| − 2| − 2| = |a − 2| − 2 dla a∊(−
∞, −2)∪(6, +
∞) ma 2
rozwiązania.
Edku, Twoje rozwiązanie trzeba poprawić i uzupełnić.
12 wrz 15:09