rozwiąż układ równań
łukasz: rozwiąż układ równań: (x+1)2+(y−3)2=8
x−y=0
12 wrz 16:41
Phoebe: najpierw powymnażaj to co masz w nawiasach w pierwszym równaniu
12 wrz 16:45
Phoebe: kożystając ze wzorów skróconego mnożenia
12 wrz 16:45
łukasz: pomocy nadal tego nie kumam
12 wrz 17:03
kasss: (x−3)(y+30)+540
xy=540
16 wrz 17:11
AS: A wiesz na czym polega metoda podstawiania?
Więc z drugiego równania masz y = x i podstaw do pierwszego.
16 wrz 17:15
Mila: 1)
(x+1)2+(y−3)2=8
x−y=0⇔y=x podstawiamy do I równania
2)
(x−3)(y+30)=540
xy=540
xy+30x−3y−90=540⇔
30x−3y=90 /:3
10x−y=30
y=10x−30 podstawiamy do II równania
x*(10x−30)=540⇔x*(x−3)=54
dokończ
16 wrz 17:20