przybliżenia, procenty,
satya: 1.33
Błąd względny pomiaru pewnej wielkości, przyjmującej wartości dodatnie, jest równy 7%. Wynik
tego pomiaru jest równy 23. W jakim przedziale mieści się dokładna wartość mierzonej
wielkości? Podaj wyniki po zaokrągleniu do trzeciego miejsca po przecinku.
1.39
Sprzedawca podniósł cenę x pewnego rowaru o 17% a następnie obniżył ją o 17%. Inny sprzedawca
cenę x tego samego towaru najpierw obniżył o 17%, a potem podniósł o 17%. Czy kolejność zmian
cen miał wpły na ostateczną cenę towaru? odpowiedź uzasadnij.
12 wrz 22:25
Bogdan:
1.33
Oznaczenia:
P − wynik pomiaru, P = 23,
D − wartość dokładna.
Błąd bezwzględny: B
B = |D − P|
| | BB | | |D − P| | |
Błąd względny: BW = |
| = |
| , można błąd względny wyrażać w %, |
| | D | | D | |
| | BB | | |D − P| | |
wówczas: BW = |
| *100% = |
| *100% |
| | D | | D | |
W tym zadaniu:
| | |D − 23| | | 7 | |
|
| *100% = 7% ⇒ |D − 23| = |
| D |
| | D | | 100 | |
| | 7 | | 107 | | 100 | |
D − 23 = − |
| D ⇒ |
| D = 23 ⇒ D = 23 * |
| ≈ 21,495 |
| | 100 | | 100 | | 107 | |
lub
| | 7 | | 93 | | 100 | |
D − 23 = |
| D ⇒ |
| D = 23 ⇒ D = 23 * |
| ≈ 24,731 |
| | 100 | | 100 | | 93 | |
Odp.: D∊(21,495: 24,731)
12 wrz 23:47
Bogdan:
1.39.
Pierwszy sprzedawca (najpierw podwyżka, potem obniżka):
nowa cena = x*(100% + 17%)*(100% − 17%).
Drugi sprzedawca (najpierw obniżka, potem podwyżka):
nowa cena = x*(100% − 17%)(100% + 17%).
Mnożenie jest przemienne, (100% + 17%)*(100% − 17%) = (100% − 17%)(100% + 17%),
kolejność zmian nie ma więc wpływu na cenę końcową.
12 wrz 23:51