oblicz współrzędne punktów przecięcia prostej l z okręgiem o gdy
łukasz: l:y=x+2, o:x2+y2=4
12 wrz 13:57
Edek: x2+(x+2)2=4 −> oblicz
12 wrz 14:07
Megi:
rozwiąz układ równań:
{ y = x +2
{x2 +y2 = 4
podstaw za y = x +2 do równania okręgu
x2 +( x +2)2 = 4 => x2 + x2 +2x +4=4
to: 2x2 +2x =0 /:2
x2 +x =0 => x( x +1)=0 => x1 = 0 lub x2 = −1
dokończ i wyznacz y 1 i y2
punkty wspólne: A( x1,y1)) B( x2, y2)
12 wrz 14:07
łukasz: nadal nie kumam tego pomocy
12 wrz 17:03
Edek: poczytaj dział na tej stronie : funkcja kwadratowa −> delta oraz pierwiastki równania
kwadratowego,
powinno ci pomóc
12 wrz 18:23
łukasz: mógł bym prosić o rozwiązanie może wtedy wpadne jak to zrobić proszę
12 wrz 19:35