ciagi arytmetyczne prosze
monika18: Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Uzupełnij zapis
a) a10=a1+...r
b) a10=a2+...r
c) a10=a7+...r
d) a8=...+3r
e) a15=...+14r
f) a6=...+2r
g) ...=a5+10r
h) ...=a2+12r
i) ...=a3+100r
i 2 zadanie.
Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Określ którym wyrazem tego ciągu jest:
a) a1+10r
b) a3+20r
c) a1−−2r
d) a15−14r
e) a8−3r
f) a15+101r
Bardzo proszę o pomoc w zadaniach
12 wrz 20:14
Edek: monika zadania są tak naprawdę bardzo łatwe wystarczy poczytać dział ciągi liczbowe −> ciąg
arytmetyczny
zad.1
a)9r
b)8
c)3
d)a5
e)a1
f)a4
g)a15
h)a14
i)a103
zad.2
a)a11
b)a23
c)a8
d)a1
e)a5
f)a116
13 wrz 09:17
monika18: dzięki wielkie
13 wrz 11:05