Które wyrazy ciągu są większe od liczby M=730?
Bolo: Które wyrazy ciągu są większe od liczby M=730?
a
n = n
2 − 1 M = 730
Próbowałem to rozwiązać ale coś mi nie wychodzi jakieś dziwne liczby są

a nie mam gdzie
sprawdzić czy dobrze obliczyłem bo nie mam odpowiedzi do tego zadania.
730 < n
2 − 1 chyba tak trzeba zrobić a dalej mi wychodzą jakieś cuda
Bogdan:

a
n > 730 ⇒ n
2 − 1 > 730 ⇒ n
2 − 731 > 0 ⇒ (n −
√731)(n +
√731) > 0 i n∊N
+
Warunki zadania spełnia zbiór: n >
√731 i n∊N
+ ⇒ n ≥ 28 i n∊N
+
Odp.: Większe od 730 są wyrazy ciągu: a
28, a
29 i następne.
Upewnij się, czy treść zadania nie jest jednak taka:
Które wyrazy ciągu są większe od liczby M = 730?
a
n = n
2 + 1, M = 730